Fjellrypa Bunad

Vi har spesialisert oss på bunadstilvirking og omsøm av bunader. Fjellrypa systue har medarbeider med fagbrev i bunadstilvirking og vi er godkjent lærebedrift.
I tillegg til produksjon av ulike bunader, har vi oppdragsøm av Solør-Odal herrebunad og dame- og herrebunad fra Finnskogen. Vi leverer også brodering av bunad.

Materialer og tilbehør henter vi fra Krivi Vev | Gudbrandsdal Uldvare | Tyrihans | Solberg

Odalsbunaden

Odalsbunaden er et resultat av et to år langt rekonstruksjonsprosjekt som har involvert ulike fagfolk.
Materialene er norskproduserte og det er også hvert håndsydde sting.

Med utgangspunkt i originale klær som er funnet og registrert i vårt område har vi rekonstruert og satt sammen en herrebunad med røtter 250 år tilbake i tid.

Odalsbunaden er et resultat av et 2 år langt arbeid som har involvert ulike fagfolk. Materialene er norskproduserte og det er også hvert håndsydde sting.

Stoffet i ermvesten er vevet av Krivi vev på oppdrag fra Fjellrypa. Brosjert kalemank, rød ull og naturfarget lin med innsmettede ulltråder som danner mønstre av blomster og blader, brosjeringer. Du kan velge mellom 2 farger på brosjeringene. Knebuksen er i blå vadmel.

Skjorten i lin er pyntet med klostersøm, små knuter og musetagger. Du kan få ditt eget monogram brodert på skjorten.

Rekonstruerte knapper etter modell fra den originale ermvesten. Vi har latt oss inspirere av sølv, brukt i vårt område, når halsring og mansjettknapper har blitt tatt frem.

Det er vårt håp at Odalsbunaden skal bli et attraktivt tilskudd til bunadsfloraen i Norge og at den kan bli en aktuell bunad å bære selv om man ikke har en «dokumentert» tilknytning til Odal’n.

Godt gjort er bedre enn godt sagt» det har vi bevist med Odalsbunaden!

Brattfossdrakten

Brattfossdrakten er komponert av Berit Haaland. Den kom i produksjon på 1990-tallet. Etter det har den ligget i «dvale», men vi er klar for å sette den i produksjon igjen. Broderimotivene er inspirert av blomstene rundt eiendommen Brattfoss, i Nord-Odal. Bunaden har omslagsskjørt med seler, kort jakke og løs lomme i fargene blått og rødt. Skjorten er i bomull med påsydd bomullsblonde på mansjetter og krage.

Finnskogbunaden

Bunaden ble utformet av forfatteren Åsta Holth, som selv var av finsk ætt og hadde et sterkt engasjement for den skogfinske kulturen.  Den ble ferdig på 1970-tallet. Holth tok utgangspunkt i klær hun husket eldre mennesker brukte på Finnskogen, samt skriftlige kilder hun fant på svensk Finnskog. Hun var lenge produsent og forhandler av bunaden, men fra 1989 tok Grue Finnskog Husflidslag over. Det er husflidslagets medlemmer som vever sjal, forkle, stakk- og vestestoff. Strømpebånd og strømper trylles også frem lokalt.

Fjellrypa monterer både dame- og herrebunaden på oppdrag fra husflidslaget.
Ta kontakt med oss så setter vi opp time for måltaking.

Livet sys av svart ull. Buede figursømmer i rygg og på forstykkene. Midt foran og bak går livet ned i en spiss. Skjulte hekter og maljer lukker livet i front.

Stakken er svart med smale striper i gult, grønt og rødt, håndvevet med svart bomullsrenning og ullislett i tre-skaft. Rynket liv.

Enkel bunadsskjorte i lin eller bomull uten broderi. Det er også laget en serkeskjorte som har vide trekvart lange ermer uten linning.

Forkleet har hvit bunn med blå og røde striper og er håndvevet av bomullsgarn. Som forkleet er også det rød- og hvitrutete bomullstrøkleet vevet for hånd.

Kofta (jakka) sys i samme svarte ullstoff som livet og fores med rødt eller grønt bomullsstoff. Halsringningen er kantet med svart silke. Skjulte hekter i front.

Understakken er i rødt eller grønt bomullsstoff med svarte pyntebånd.

Det brukes hvite glattstrikkede strømper.

Jakke og knebukse er i svart vadmel og har messingknapper. Jakken er dobbeltspent med fem par knapper, og har oppstående krage og slag. I ryggen er det midtsøm og to skråsømmer. To knapper på skråsømmene markerer livlinjen, og alle tre sømmene går derfra ut i et par folder lagt mot midten.

Knebuksen har bred klaff og knappes opp med tre knapper i hver side, «lembukse». Buksebena avsluttes med linning, knapp og knapphull.

Vesten er i blågrønt håndvevet ullstoff. Den lukkes med skjulte hekter.

Enkel bunadsskjorte i lin eller bomull uten broderi.

Strømpene er blågrønne og strikket (5 rette/3 vrange) eller kontstrikk. De holdes oppe med hosebånd i blågrønt, hvitt og rødt.

Lua er en svart kollelue.

Vask & vedlikehold

Å ha ting på stell er viktig, det gjelder også for bunaden din. Du vil kanskje ha noen gode råd til hvordan? Fjellrypa tilbyr produkter fra «På Stell» som du kommer til å ha god nytte av. Produktene er like effektive som de er miljøvennlige 100% naturlige, økologiske og uten bruk av kjemikalier.

Se Flekkguiden her!

Sitronsåpe

Effektiv og naturlig flekkfjerning med duft av sitron. Fri for kjemikalier og stoffer som er dårlige for miljøet. Sitronsåpen fjerner flekker fra alle materialer også ull, gamle og vanskelige flekker fra fett, blåbær, tomat og rødvin.

Ullvask

Skånsom finvask laget av naturlige oljer. En effektiv og naturlig mykgjører Skånsom mot ull, bambus, kashmir, alpakka, mohair, silke og dun.

Bunadspakken

Den beste bunadsforsikringen du kan ha. Tar du godt vare på bunaden din så varer den i generasjoner. Med Bunadspakken får du utvalgte produkter som hjelper deg å fjerne flekker, vaske bunadskjorter, samt behandling av tilbehør og sølvpuss.

Omsøm

Mange av oss opplever at kroppen endrer seg med årene, og da kan det være lurt å tilpasse bunaden for at den skal sitte pent, eller kanskje har du arvet en bunad som må tilpasses. Fjellrypa har lang erfaring med å tilpasse bunader, uansett om bunaden skal legges ut eller sys inn, legges opp eller ned….

Hva koster det? Prisen på omsøm av bunad avhenger av hvor omfattende jobben er. Prisen påvirkes blant annet av tiden det tar å sprette, justere og sy bunaden sammen igjen. I tillegg er det mange ulike bunader. Vi utfører omsøm av alle norske bunader.

Du må komme innom oss med bunaden slik at vi sammen kan se på hva som kan og bør gjøres, og da kan vi gi deg en pris for oppdraget. Ring oss gjerne for å avtale tid.